Johns Hopkins en TNO halen banden aan
Het Johns Hopkins Applied Physics Laboratory en TNO hebben een memorandum of understanding ondertekend, waarmee de transatlantische samenwerking tussen de twee organisaties – die al tien jaar loopt – nu ook formeel is vastgelegd. APL en TNO richten zich beide op toegepast onderzoek, waardoor zij een natuurlijke gemeenschappelijke basis hebben voor deze nieuwe samenwerking.
De verklaring biedt aan technische experts van beide organisaties de kans om hun werkterrein tot over de oceaan te verruimen en te werken aan intern gefinancierde projecten, variërend van ruimtetechnologie tot kunstmatige intelligentie en mens-machine-interfaces. Door deze uitwisseling van expertise en informatie willen APL en TNO creatieve internationale samenwerking versterken en de ontwikkelingen in toegepast wetenschappelijk onderzoek en technologische ontwikkeling versnellen.

APL en TNO hebben al bij diverse projecten samengewerkt, zowel voor de overheid als het bedrijfsleven. Eerdere onderzoekssamenwerking heeft de wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen op het gebied van defensie en veiligheid versneld. Onlangs zijn de twee organisaties een samenwerking gestart voor de uiterst gedetailleerde monitoring van luchtverontreinigende stoffen met behulp van Chaps (**compact hyperspectral air pollution sensor). Dit is een instrument waarbij de deskundigheid van APL op het gebied van hyperspectrale beeldvorming wordt gecombineerd met de deskundigheid van TNO op het gebied van ruimtespectrometers en vrije-vormoptica. Het team ontwikkelt momenteel een demonstratiemodel van dit instrument, Chaps-D genaamd.
Via het memorandum of understanding willen APL en TNO de samenwerking uitbreiden naar ander ruimteonderzoek, waaronder satellietcommunicatie, aard- en planeetwetenschappen, heliofysica en onderzoek naar exoplaneten, maar ook naar andere disciplines zoals precisiegeneeskunde, chemische detectie, autonomie, neurowetenschappen en additive manufacturing.