John Cockerill en Technip Energies lanceren waterstof-joint-venture

De Belgische machinebouwer John Cockerill gaat een joint-venture aan met het Franse beursgenoteerde Technip Energies rond waterstof. Rely, zoals het nieuwe bedrijf heet, moet waterstoffabrieken bouwen en prijzen naar omlaag halen.

Tom Cassauwers
16 mei

John Cockerill was daarvoor al actief in de bouw van industriële waterstof-elektrolysers, de machine die water splitst in zuurstof en waterstof. Volgens De Tijd hebben ze daar een wereldwijd marktaandeel van meer dan 20 procent in weten te verwerven. Met deze joint-venture gaan ze nu een stap verder, en bieden ze ‘end-to-end-oplossingen’ aan, die gaan van advies voorafgaand aan een investeringsbeslissing, tot de levering van producenten, projectuitvoer en onderhoud.

Elektrolysers geleverd door John Cockerill in China.

‘Om een belangrijke rol te spelen in de energietransitie heeft groene waterstof robuuste, flexibele en concurrentiële oplossingen nodig, die van A tot Z geoptimaliseerd zijn’, stelt François Michel, Managing Director van John Cockerill. ‘Rely zal precies aanbieden wat landen, industrieën en markten nodig hebben om hun hele waardeketen koolstofvrij te maken met groene waterstof.’

De nadruk van Rely ligt vooral op het aanbieden van geïntegreerde oplossingen en de prijzen te doen dalen. ‘Er zijn nieuwe kleine spelers in de sector, maar alleen door de samenwerking van grote bedrijven kunnen de kosten in de waardeketen dalen’, stelt François Michel in De Tijd.

Het hoofdkwartier van Rely zal in België komen te liggen, maar de meerderheidsaandeelhouder is het Franse Technip, dat 60 procent krijgt. John Cockerill bezit de overige 40 procent. Rely krijgt ook 200 waterstofspecialisten mee. De ambities staan alvast hoog, tegen 2030 moet het nieuwe bedrijf 1 miljard euro omzet halen. Rely zal daarnaast 10 procent aandelen krijgen van John Cockerill Hydrogen, de elektrolyserafdeling van het bedrijf.

De joint-venture Rely moet eerst nog door toezichthouders worden goedgekeurd, wat verwacht wordt in de tweede helft van dit jaar.