Japanse investeerder steekt 100 miljoen in Aldebaran

Leestijd: 1 minuut

Softbank heeft 100 miljoen dollar op tafel gelegd voor een belang van tachtig procent in Aldebaran Robotics. Ook heeft het Japanse bedrijf toegezegd nog eens veertig tot vijftig miljoen te investeren om de ontwikkelingen bij de Parijse robotspecialist te versnellen. Dat meldt Financial Times. Softbank heeft de bestaande kapitaalschieters waaronder Intel Capital, CDC Innovation, Isource en Crédit Agricole Private Equity uitgekocht.

Aldebaran is het bedrijf achter Nao, de zestig centimeter grote humanoïde robot die kan praten, dansen, kaarten en voetballen. Het verkocht al ruim vijftienhonderd van deze robots, vooral aan onderzoeksinstituten. Het bedrijf maakt echter verlies en kan de investering uit Japan dus erg goed gebruiken.

De Fransen werken momenteel aan de Romeo, Nao‘s grotere broer die meer taken kan uitvoeren zoals deuren openen, objecten ophalen en potjes opendraaien. De achterliggende gedachte is dat de robots uiteindelijk geschikt zijn als persoonlijk hulpje van bijvoorbeeld ouden van dagen. ’Er is markt voor deze robots in bejaardentehuizen die onvoldoende personeel hebben‘, zegt Aldebaran-topman Bruno Maisonnier. ’Robots kunnen Alzheimer-patiënten bijvoorbeeld naar hun kamer begeleiden. In de toekomst zou iedereen een eigen robot kunnen hebben. Hierdoor kunnen ouderen drie tot vier jaar langer op zichzelf blijven wonen voordat ze naar een verzorgingshuis moeten.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.