Japan grootste fabrikant industriële robots

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Japan is ’s werelds grootste fabrikant van industriële robots en levert 45 procent van het wereldwijde aanbod. De afgelopen jaren hebben de robotleveranciers uit het Land van de Rijzende Zon hun productiecapaciteit aanzienlijk vergroot: hun exportratio steeg tot 78 procent in 2020, toen ruim 136 duizend industriële robots werden verscheept. Dat meldt de International Federation of Robotics (IFR).

‘De export van Japanse industriële robots kende de afgelopen vijf jaar gemiddelde jaarlijkse groei van 6 procent’, zegt IFR-voorzitter Milton Guerry. ‘Daarbij is de import van robots altijd extreem laag geweest. In 2020 werd slechts 2 procent van de Japanse installaties geïmporteerd. De binnenlandse Japanse robotmarkt is na China de grootste ter wereld.’

36 procent van de Japanse robots en automatiseringstechnologie was bestemd voor het robothongerige China. Net als andere internationale robotleveranciers bedienen ook Japanse fabrikanten de Chinese markt rechtstreeks vanuit hun lokale fabrieken aldaar. Deze sites bleken een groot voordeel in 2020, toen internationale toeleverketens werden verstoord als gevolg van de covid-pandemie. Japanse leveranciers konden volop profiteren van de Chinese hausse na de crisis die in het tweede kwartaal van 2020 begon en in de tweede helft van het jaar aan kracht won.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.