Jan van Eijk ontvangt Martin van den Brink Award 2016

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Jan van Eijk, voormalig cto mechatronica bij Philips Applied Technologies en emeritus hoogleraar Advanced Mechatronics aan de TU Delft, heeft de Martin van den Brink Award 2016 ontvangen. Van Eijk geldt als grondlegger van de mechatronica in Nederland en een eigenzinnig denker. Hij heeft bijgedragen aan innovaties van Philips en spin-offs als ASML, zette zich vol in voor opleiding van mechatronici en legde veel nadruk op interdisciplinaire samenwerking en soft skills. De Martin van den Brink Award is een initiatief van DSPE met medewerking van Brainport Industries.

Van Eijk (1951) ontpopte zich na zijn promotie aan de TU Delft tot grondlegger en vormgever van de mechatronica in Nederland. Hij werkte toen bij Philips CFT (inmiddels opgegaan in Philips Innovation Services). Binnen Philips was Van Eijk trekker van de bekende mechatronica-opleidingen. Deze worden tegenwoordig met nog altijd zijn inbreng onder de paraplu van The High Tech Institute en Mechatronics Academy aangeboden aan een internationaal publiek. Zijn laatste functie bij Philips was vicepresident en cto mechatronica van Philips Applied Technologies. Daarna startte hij in 2007 zijn eigen consultancybedrijf Mice. Vanaf 2000 was Van Eijk deeltijdhoogleraar Advanced Mechatronics aan de TU Delft, tot zijn emeritaat in 2012. In dat jaar werd hij geëerd met de Life Time Achievement Award van Euspen.

De jury van de Martin van den Brink Award 2016 bestond uit Jos Benschop (ASML), Pieter Kappelhof (DSPE), Adrian Rankers (Mechatronics Academy), Hans Krikhaar (DSPE) en Martin van den Brink (ASML).

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.