Jan uit Langbroek

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Mechatronica Magazine

Leestijd: 3 minuten

Er zijn van die interviews die ik me blijf herinneren als de dag van gisteren. Zo ook het tweegesprek met Jan Aalberts. Het was midden jaren negentig, ik was in journalistiek opzicht een snotneus en voor het vakblad Metaal en Kunststof deed ik altijd de grote interviews.

Zo toog ik ook naar het lommerrijke Langbroek. Onvoorbereid. Van Aalberts Industries had ik nog nooit gehoord, laat staan van zijn oprichter en bestuursvoorzitter. Ik was niet lang binnen, of de spijt begon me te bekruipen. Werkelijk niets had ik over het industrieconglomeraat gelezen. Dat werd nog een tikje erger toen Jan Aalberts binnenstapte. Hij had toen al een Peer Mascini-look, haren in zijn nek. Verder tiptop verzorgd, charmant en vriendelijk. Jan was ook heel relaxed – niet vanzelfsprekend voor iemand die bouwde aan een wereldwijd imperium. Verder geen spoor van irritatie over zijn ongeïnformeerde gesprekspartner.

Het gesprek ging over Jans filosofie en strategie. Aalberts had er lol in om pareltjes in de metaalverwerkende industrie uit te zoeken. Die reeg hij dan als kraaltjes aan zijn conglomeraat. Hij zocht vooral bedrijven die van goedkoop metaal duur metaal konden maken door middel van deklagen en coatings. Met de juiste beschermlaag kan een stuk ijzer in een hoogwaardig onderdeel veranderen: een prachtige formule voor hoge marges. Zo eenvoudig kan een bedrijfsfilosofie zijn.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen