ITMA hint naar leiderschapswissel bij het Belgische Vandewiele

Tom Cassauwers
21 juni

Vorige week vond in Milaan de ITMA plaats, een vierjaarlijkse conferentie voor textieltechnologie, en zowat de hoogmis voor fabrikanten van textielmachines. Opvallende afwezige was Charles Beauduin, de ceo van het Belgische Vandewiele. Zijn zoon Thomas Beauduin vertegenwoordigde in zijn plaats de Belgische machinebouwer.

Vandewiele is één van België’s grootste machinebouwers. In de markt van machines die tapijten weven, hebben ze een marktaandeel van zo’n 80%. Het voorbije jaar konden ze eveneens mooie cijfers neerleggen, de omzet steeg toen naar 917 miljoen euro, vergeleken met 823 miljoen euro in het jaar ervoor. Dat herstel kwam er nadat Covid-19 in 2020 voor een nettoverlies zorgde.

Het Vandewiele paviljoen tijdens de ITMA.

Volgens geruchten die De Tijd publiceerde zou ceo Charles Beauduin (die ook co-ceo is van de Belgische beeldschermenproducent Barco) het wat rustiger aan moeten aandoen. Dat verklaart mogelijk de prominentere rol die zoon Thomas speelt.

De 31-jarige Thomas Beauduin was de voorbije jaren betrokken bij de transformatie van Italiaanse machineproducent Savio, die begin 2021 werd overgenomen door Vandewiele. Die operatie verdubbelde de omzet van Vandewiele.

Of Thomas echt klaargestoomd wordt voor de ceo-positie blijft voorlopig nog onbeantwoord, aan [De Tijd] stelde hij: ‘Dat is nog een open vraag. Familie aan het hoofd van het bedrijf is mooi, maar ze moet van hetzelfde niveau zijn als een professioneel management.’

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

Ondertussen lijkt er een slechtere conjunctuur aan te komen voor de Belgische fabrikanten van textielmachines. Volgens cijfers van Agoria geeft drie op de vier ondernemingen die ze bevroegen aan dat de bestellingen onder het peil van een normale conjunctuur liggen, de meest pessimistische bevraging die ze in de laatste twee jaar opnamen. Voorlopig konden prijsstijgingen deze onderliggende daling echter compenseren.