Iteratieve controle doet wonderen voor nauwkeurigheid laserlasrobot

Paul van Gerven
Leestijd: 8 minuten

Gerobotiseerd laserlassen mag zich verheugen op veel belangstelling van de materiaalverwerkende industrie. Maar ook werktuigbouwkundigen kunnen hun hart eraan ophalen: het moet alsmaar sneller en nauwkeuriger. De Twentse promovendus Wouter Hakvoort zette er zijn tanden in. Onder begeleiding van Ronald Aarts paste hij de principes van Iterative Learning Control toe op een laserlasrobot.

’Kijk, hier zie je het verschil. Zie je hoe de lasrobot hier moeite heeft om de bocht in te zetten en bij deze niet? En hij vliegt er ook een beetje uit‘, zegt Wouter Hakvoort, promovendus in dienst bij het Materials Innovation Institute (M2I) en gestationeerd bij de Universiteit Twente (UT). Op tafel liggen twee laswerkstukjes, op het eerste gezicht vrijwel identiek. Het ene aluminiumplaatje is uit twee delen aan elkaar gelast met een standaard industriële robot voorzien van een laserlasapparaat. Om het een beetje moeilijk te maken is de lasnaad niet kaarsrecht, maar een ruime bocht van negentig graden. Het andere plaatje is met dezelfde robot gedaan, maar dan wel voorzien van de upgrades van Hakvoort. Hij besteedde zijn promotieonderzoek aan de toepassing van Iterative Learning Control (ILC) op laserlasrobots.

Nadere inspectie wijst inderdaad uit dat de twee plaatjes niet even netjes gelast zijn. De ’standaard‘ naad oogt slordiger en aan de achterkant blijkt de afdichting niet volledig te zijn. Niet erg handig als de las waterdicht moet zijn. Of als je geen behoefte hebt aan nabewerking met bijvoorbeeld een slijptol om een cosmetisch mooi resultaat te krijgen. Vooral opvallend is een kleine slinger die de robot heeft gemaakt toen hij aan de bocht begon. Deze knik ontbreekt helemaal in de naad die gemaakt is met de robot die mocht profiteren van Hakvoorts onderzoek. De las oogt gewoon strakker.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen