Itec gaat mee met verkoop NXP’s Standaardproducten

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De NXP-divisie Standaardproducten komt in Chinese handen. De tandem JAC Capital en Wise Road Capital betaalt ongeveer 2,75 miljard dollar voor de fabrieken die de ‘schroefjes en moertjes’ van de elektronische componenten maken. Het verzelfstandigde onderdeel gaat door onder de naam Nexperia en vestigt zijn hoofdkwartier naast de grootste fabriek in Nijmegen.

Onderdeel van de deal is NXP Itec. Die tak is een vreemde eend in de bijt binnen NXP. Waar de multinational zich vrijwel uitsluitend richt op het ontwerp en de productie van chips, heeft de Nijmeegse afdeling zich toegelegd op machinebouw. Om precies te zijn: Itec ontwikkelt en levert assemblageapparatuur voor het back-end van het halfgeleiderproductieproces: wire-bonders, die-bonders, moldingmachines en testsystemen. De afdeling focust zich volledig op simpele halfgeleiders zoals transistoren en diodes.

NXP Itec levert zijn machines exclusief binnen NXP, maar het is geen exclusieve leverancier. De engineers kunnen zich heel specifiek focussen op de wensen en problemen die ze bij de assemblagesites van NXP hebben. Zo blijven ze externe concurrentie voor. De machines zijn ook interessant voor de buitenmarkt, bijvoorbeeld voor ST of Infineon. NXP heeft er echter altijd bewust voor gekozen om de technologie niet commercieel op de markt te zetten. Of die strategie verandert onder de vlag van Nexperia, is niet bekend.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.