Isuppli: ‘Overbevoorrading kwelt PV-industrie tot 2012’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Veel zonnecelmakers hebben zich dit jaar niet veel aangetrokken van de stokkende vraag en zijn hun productie blijven opschroeven, voornamelijk om hun marktaandeel veilig te stellen. Daarom bouwt de industrie nu grote voorraden op, waarvan de gevolgen tot in 2012 merkbaar zullen zijn, voorspelt marktonderzoeker Isuppli.

’De zonnecelindustrie werd in 2009 ondermijnd door een instortende vraag omdat Spanje – dat goed is voor de helft van de wereldwijd geïnstalleerde PV-capaciteit – zijn terugleververgoedingbeleid wijzigde‘, zegt Henning Wicht, senior director en principal analyst voor PV bij Isuppli. ’Dit leidde tot een enorme opbouw van voorraden door de hele keten, van grondstoffen tot complete systemen. Toch zijn zonnecelmakers blijven produceren en hun productiecapaciteit blijven opvoeren.‘

Dit jaar bijvoorbeeld wordt er wereldwijd 6,5 gigawatt aan zonnepanelen geproduceerd, terwijl slechts 3,9 gigawatt daarvan zal worden afgenomen. Ongeveer de helft van de PV-productie verdwijnt in 2009 dus in de voorraadkast. Isuppli verwacht dat pas na 2012 de vraag voldoende aantrekt om van een evenwichtige situatie te spreken. Tot die tijd vlakt die groei in paneelproductie af.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.