Investeringsmaatschappij steekt VDL loef af en biedt meer voor Neways

Neways-aandeelhouder Bernard ten Doeschot verhoogt via zijn investeringsmaatschappij Infestos de inzet in het overnamespel met VDL.

Nieke Roos
28 juni 2021

Neways heeft bekendgemaakt dat het een voorwaardelijke overeenstemming heeft bereikt met de Enschedese investeerder Infestos over een aanbevolen openbaar bod op alle geplaatste en uitstaande gewone aandelen. De prijs per aandeel van 14,55 euro in contanten, met een totale waarde van circa 177,5 miljoen euro, is 33,5 procent meer dan de slotkoers van de Sonse ems-specialist op 29 april 2021. Daarmee lijkt het game over voor VDL, omdat het nieuwe bod niet alleen meer is dan het verbeterde bod van 13 euro van het industriële conglomeraat, maar ook kan rekenen op de volledige steun van de directie en de raad van commissarissen van Neways.

De strijd begon eind april toen VDL zijn plannen bekendmaakte om een ​​openbaar bod uit te brengen op alle Neways-aandelen. Na het openingsbod van 12,50 euro per aandeel te hebben verhoogd naar 13 euro, zei het Eindhovense familiebedrijf onherroepelijke toezeggingen te hebben voor 68,70 procent van het geplaatste en uitstaande kapitaal, inclusief zijn eigen belang van 27,63 procent. De Neways-top beoordeelde het voorstel en concludeerde dat het onvoldoende aansluit bij de waardecreatie van hun bedrijf, waardoor ze de overname niet kon ondersteunen. Ook twee kleine aandeelhouders, Add Value Fund (5 procent) en Bernard ten Doeschot (3 procent), wezen het verhoogde bod af.

Nu legt Ten Doeschot zelf de lat hoger, via zijn investeringsmaatschappij Infestos. Het Neways-management beveelt zijn bod unaniem aan en stelt dat het onmiddellijke, zekere en aantrekkelijke waarde oplevert voor de aandeelhouders. Volgens het persbericht zal een meerderheidsbelang van Infestos een stabiele bestuursstructuur creëren die de verdere uitrol van de strategie van het bedrijf bevordert en Neways bovendien beursgenoteerd houdt. De bedrijfsidentiteit, waarden en cultuur van Neways blijven behouden en bestaande rechten en voordelen van medewerkers worden gerespecteerd. De huidige directie blijft de onderneming leiden en de leden van de raad van commissarissen blijven aan.

De juiste partner

Infestos, opgericht in 1999, investeert in meerderheidsbelangen in Nederlandse, voornamelijk industriële, ondernemingen met unieke marktposities of technologieën. Het richt zich met name op bedrijven die een strategische heroriëntatie nodig hebben, businessunits die niet langer de kern zijn, bedrijven met financiële moeilijkheden en familiebedrijven met opvolgingsproblemen. Naast zijn investeringsportefeuille ondersteunt het duurzame talentontwikkeling in sport en bedrijfsleven via Talentned, duurzame renovatie van monumentaal vastgoed en duurzame onderwijs- en zorginnovatieprojecten.

Een van de succesverhalen van Infestos is Alfen, een Almeerse ontwikkelaar en fabrikant van smart grids, energieopslagsystemen, oplaadapparatuur voor elektrische voertuigen en geïntegreerde combinaties daarvan. Het bureau van Ten Doeschot heeft in 2014 geïnvesteerd en ondersteuning geboden bij strategieontwikkeling, businessplanning en roadmapping, bij het vernieuwen van de huisstijl, bij het uitbreiden van de productiefaciliteiten en het renoveren van het hoofdkantoor, en bij het versterken van de organisatie om de verwachte groei te faciliteren. Het trok zich in 2018 terug toen Alfen naar de beurs ging.

‘Infestos is een sterke en ondernemende investeringsmaatschappij die goed gepositioneerd is om ons te ondersteunen bij het realiseren van onze langetermijnambities’, aldus Neways-ceo Eric Stodel. ‘We blijven onze marktpositie als systeeminnovator in de ems-markt ontwikkelen en uitbreiden door hoger in de waardeketen te komen en meer waarde toe te voegen voor onze klanten. We zijn ervan overtuigd dat Infestos de juiste partner is voor deze volgende ontwikkelingsfase. Met hun expertise kunnen ze ons helpen om de uitrol van onze transitie en groei van ons bedrijf in de komende jaren verder te versnellen en tegelijkertijd een onafhankelijk bedrijf te blijven.’

Frank van Roij, investeringsdirecteur van Infestos, vult aan: ‘Wij staan ​​volledig achter de strategie ‘One Neways’ en ‘System Innovator’. We zijn van mening dat deze strategie op lange termijn waarde kan creëren terwijl Neways een onafhankelijk beursgenoteerd bedrijf blijft. Met onze ervaring in het transformeren en laten groeien van sterk gepositioneerde technologiebedrijven, kijken we ernaar uit om samen met Neways te werken aan het versnellen van hun reis naar winstgevende groei.’

Onafhankelijkheid

VDL zegt ondertussen kennis te hebben genomen van de nieuwe mededinger en zijn standpunt te overwegen. Hoewel het conglomeraat niet van plan is het aanbod van Infestos te overtreffen, onderzoekt het of het dit kan matchen. Onder de voorwaarden van zijn eigen bod heeft het daartoe tot 8 juli de tijd.

Indien VDL besluit te matchen, blijven de onherroepelijke toezeggingen die zij heeft gekregen in stand. Het kan dan opnieuw proberen om de resterende 30 procent van de aandelen te verkrijgen.