Investeringsfonds voor vernieuwende ondernemers Zuid-Holland

Alexander Pil
4 juli 2013

Er komt een nieuw investeringsfonds voor innovatieve bedrijven in Zuid-Holland. Via dit participatiefonds van circa 30 miljoen euro kunnen ondernemers onder voorwaarden krediet krijgen voor groeiplannen. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

’Financiering voor groeiplannen van ondernemers is de brandstof voor de economie‘, aldus de bewindsman. ’Met dit investeringsfonds kunnen vernieuwende ondernemers in een belangrijke economische regio ondanks de economisch moeilijke tijden makkelijker aan krediet komen.‘ Het ministerie van Economische Zaken draagt 10 miljoen euro bij aan het fonds. De voorwaarden voor een investering zijn onder meer dat de aanvrager een innovatieve starter of snelle groeier is en dat de investeringsplannen voldoende financieel zijn onderbouwd.

Het fonds is onderdeel van de nieuw op te richten Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (Rom) in Zuid-Holland, dat per 1 januari 2014 moet starten. Naast het Rijk nemen de provincie Zuid-Holland, vijf Zuid-Hollandse gemeenten en verschillende kennisinstellingen deel aan de Rom. De bestaande vier Rom‘s in Nederland (voor Brabant, Drenthe/Friesland/Groningen, Gelderland/Overijssel en Limburg) hebben tot nu voor 265 miljoen euro geïnvesteerd in 370 bedrijven. In 2012 waren de onwikkelingsmaatschappijen betrokken bij 47 procent van het aantal investeringen in innovatieve starters. De provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland overwegen ook een Rom te starten.