‘Investeringen dunnefilm-PV dalen fors’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Fabrikanten van dunnefilmzonnecellen geven dit jaar slechts 340 miljoen dollar uit aan machines, zegt marktonderzoeker NPD Solarbuzz. Dat investeringsniveau is aanzienlijk lager dan voorgaande jaren, waarin de miljard dollar in de regel werd gepasseerd. Het marktaandeel van dunnefilm-PV is dan ook over zijn (voorlopige) hoogtepunt heen. De piek van 16 procent viel in 2009, toen de siliciummarkt met grondstoftekorten kampte. Solarbuzz verwacht dat er in 2017 nog slechts 7 procent van het marktaandeel over is.

De dunnefilm-PV-markt wordt gedomineerd door twee spelers: First Solar, dat zich toelegt op CdTe, en Solar Frontier, dat met Cis-technologie werkt. Solarbuzz rekent Cigs-cellen als een aparte categorie, waarin de afgelopen jaren 360 tot 720 miljoen dollar werd geïnvesteerd. Ook dat investeringsniveau daalt fors, naar 50 miljoen dollar dit jaar, denkt Solarbuzz.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.