Investering halfgeleiderapparatuur keldert in 2009

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Na een zwak 2008 zullen de wereldwijde investeringen in halfgeleidermachines volgend jaar nog verder dalen. Onderzoeker Isuppli verwacht dat de markt met 17,6 procent daalt naar 35,2 miljard dollar. Dat is het laagste punt sinds 2003, toen de investeringen 33,8 miljard bedroegen.

De neergang in 2009 is een logisch gevolg van de dalende investeringen dit jaar. In de eerste negen maanden van 2008 staken halfgeleiderfabrikanten al 15,3 procent minder in nieuwe apparatuur. Het laatste kwartaal zal daar nog een schepje bovenop doen. Isuppli schat dat de daling over het hele jaar 21,1 procent zal bedragen. De jaarinvestering komt daarmee uit op 42,7 miljard dollar. Vorig jaar was dat nog 54 miljard dollar.

’Aan het begin van het tweede kwartaal moesten de machinebouwers bijkomen van de scherpe daling in de bestellingen door grote geheugenfabrikanten‘, zegt Isuppli-analist Len Jelinek. ’Hierdoor waren de investeringen in 2008 al gefrustreerd, met als gevolg dat bijna geen enkele halfgeleiderleverancier nog geld durfde uit te geven. Aan het eind van het derde kwartaal was de industrie helemaal tot stilstand gekomen door het instorten van de financiële markten. De impact van deze crisis was direct zichtbaar in de halfgeleiderproductie. De bezettingsgraad in de fabs liep terug en de budgetten werden bevroren.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.