Investeer in innovaties die werk verschaffen

Hugo de Haan is directeur van Vision Dynamics.

Leestijd: 4 minuten

’Gaat heen en vermenigvuldigt u‘, preekte de pastoor vanaf zijn kansel. Philips kon daarom in het katholieke zuiden snel groeien. Hetzelfde zouden de overheid en het grootbedrijf ook moeten doen voor het innovatiebeleid: ontwikkelingen stimuleren met een werkgelegenheids-multiplier.

Ik mocht recentelijk aanwezig zijn bij de eindpresentatie van Tias Nimbas MBI-studenten en was verrast door de dynamiek en het bijgebrachte ondernemerschap van de ing.‘s, ir.‘s en Ph.D.‘ers. Wat mij opviel, was het verschil in impact op de werkgelegenheid. Multinationals als DSM, Fei en Philips, en TNO presenteerden resource-based strategy-vindingen met significant regionaal productievolume. De technostarters niet; zij hebben minder tijd en middelen en kiezen daarom een casus waarvan marktintroductie zonder eigen productie-investeringen mogelijk moet zijn.

Amerika wordt vaak aangehaald als het goede voorbeeld van een innovatiebeleid. Dat was inderdaad zo in de jaren zeventig tot negentig van de vorige eeuw. In Silicon Valley is nu meer dan 12 procent werkeloos, een stuk hoger dan het nationale gemiddelde van 9 procent. Reden is dat innovaties zoals pc‘s en Iphones hebben geleid tot een gigantische multiplier aan werkgelegenheid in China, waar nu miljoenen mensen werken aan apparaten die duizenden Amerikanen hebben bedacht. De lage lonen in China zijn niet de oorzaak; het ontbreekt de Amerikanen aan de noodzakelijke multiplier voor regionale werkgelegenheid. Dit opschalen gebeurt niet meer in Californië. Daarom heeft investeren in jonge start-ups die in China of Maleisië hun fabrieken neerzetten weinig effect op de werkgelegenheid.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen