Internationalisering r&d reden tot zorg voor Nederland

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse bedrijven geven steeds meer uit aan onderzoek en ontwikkeling buiten de landsgrenzen. Omdat de groei van r&d-investeringen uit het buitenland daarbij achterblijft, is er reden tot zorg. Dat schrijft het Rathenau Instituut in een maandag verschenen rapport. Nederland kan echter niet in alle gevallen iets doen om de trend te keren, omdat bedrijven nieuwe researchcentra nu eenmaal graag in de buurt van snelgroeiende markten plaatsen.

Rathenau interviewde voor het rapport beleidsmakers en r&d-managers van twintig multinationals en hun Chinese dochterondernemingen. Gevestigde researchcentra zijn over het algemeen honkvast, development wat minder. Leidend voor de locatie van nieuwe initiatieven is de aanwezigheid van kennis, onderzoekers en mogelijkheden tot samenwerking. Nederland moet zijn kennisinfrastructuur dan ook blijven verbeteren, adviseert het instituut. Ook zou Nederland zich meer moeten profileren als één geheel, in plaats van een verzameling ‘valleys’ en ‘hotspots’.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.