Intel reduceert belang in ASML

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Intel heeft flink wat aandelen ASML verkocht, signaleert De Beurs. De chipmaker reduceert zijn belang van 14,1 naar 8,5 procent. Samsung en TSMC deden eerder al een pakket aandelen van de hand.

ASML vroeg in 2012 zijn grootste klanten om mee te investeren in de ontwikkeling van euv-scanners en 450-millimetertechnologie, deels in cash en deels in aandelen. Nu het 450-millimeterproject ten grave is gedragen en euv-lithografie de eindsprint naar productie maakt, is het logisch dat de halfgeleiderfabrikanten uitstappen. Topman Peter Wennink heeft eerder dit jaar aangegeven dat zijn bedrijf de kosten voor de ontwikkeling van de volgende generatie euv-machines helemaal zelf zal dragen.

Voor Intel, net als Samsung en TSMC eerder, is de gevraagde investering overigens behoorlijk lucratief. In 2012 kocht het tegen een koers van iets onder de vijftig euro in, terwijl een aandeel ASML inmiddels zo’n honderdtwintig euro waard is.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.