Instroom technici daalt gestaag in Oost-Duitsland
Minder stagiaires en minder mensen om instromers in technische beroepen op te leiden – de trend is er al jaren en houdt aan. Een enquête onder 350 Oost-Duitse leden stemt de beroepsvereniging VDMA treurig. Dit jaar had drie van de vijf bedrijven in Berlijn, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen moeite om geschikte meisjes en jongens voor commerciële of industrieel-technische beroepsopleidingen aan te trekken, zegt Oliver Köhn, directeur van de VDMA Oost.
Het merendeel van de Oost-Duitse bedrijven in de machinebouw vertrouwt op een duale beroepsopleiding: jongeren combineren werk en opleiding. Vier op de vijf bedrijven is op zoek naar zulke instromers. Veel bedrijven vinden het echter steeds moeilijker om daadwerkelijk geschikte jongeren te vinden, vooral voor technische richtingen. De zorgen nemen elk jaar toe. ‘In technische sectoren blijven bij vier op de tien bedrijven de opleidingsplaatsen leeg. Dit is een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar toen drie op de tien niet werden ingevuld’, zegt Köhn.

De VDMA houdt de enquête sinds 2015. Dit jaar wezen voor het eerst alle bedrijven op een lager aantal sollicitanten. Als redenen geven ze demografische ontwikkeling, de concurrentie van grote concerns en de trend dat steeds meer jongeren willen gaan studeren. Köhn: ‘De politiek wakkert de academisering aan, maar het gaat ten koste van de industrie.’
Bedrijven zijn ook kritisch. Vier op de vijf vindt dat schoolverlaters onvoldoende zijn voorbereid op de praktijk – iets meer dan vorig jaar (73 procent). De sluiting van scholen tijdens de pandemie zou een oorzaak kunnen zijn. Tekortkomingen zien de ondervraagde bedrijven bij wiskunde, natuurwetenschappen, Duits en Engels.
‘Bedrijven eisen al jaren dat het niveau van het schoolonderwijs wordt verhoogd. In plaats van te snoeien in vakken en onderwijsinhoud is het dringend noodzakelijk meer kennis over te dragen op het gebied van het bedrijfsleven, technologie en natuurwetenschappen’, aldus Köhn.
Opvallend is dat VDMA-lidbedrijven ook een gebrek zien aan motivatie, prestatiebereidheid, stiptheid en beleefdheid. Vaak hebben jongeren ook geen goed beeld van hun toekomstmogelijkheden. ‘Daarom is het enorm belangrijk om de bestaande loopbaanbegeleidingsprogramma’s op alle scholen voor algemeen onderwijs snel uit te breiden’, adviseert Köhn.