Inspraak zonder inzicht is uitspraak zonder uitzicht

Hugo de Haan is directeur van Vision Dynamics.

Leestijd: 3 minuten

Sinterklaas is vertrokken, de innovatiesubsidies worden verlaagd. Aan onderzoek en ontwikkeling wordt in Nederland minder uitgegeven dan in andere westerse landen. De grondslag hiervan ligt niet in een slecht overheidsbeleid, maar in het feit dat Nederland groot is geworden in andere sectoren. Nu de overheid jarenlang genereus is geweest, is de schatkist leeg. Alle subsidies worden verminderd.

Harry Hendriks van Philips heeft gelijk als hij zegt dat het grootbedrijf niet de grootste subsidieontvanger is (Financieel Dagblad van 26 november). Philips en onze andere grote ondernemingen zijn mondiaal actief en krijgen waarschijnlijk in Nederland evenveel subsidie als ze hier aan winstbelasting afdragen en zijn dus cashneutraal voor de schatkist. Akzo, Océ en Philips innoveren grotendeels op eigen kracht en zijn leidend in aantal octrooien. Innoveren op eigen kracht en eigen octrooien is echter niet meer van deze tijd. De afstand tussen directie en technisch ontwerper is bij het grootbedrijf vaak te groot geworden om effectief in te spelen op clock speed-kansen met tijdelijk gewin.

Het deed mij dan ook deugd dat bij een masterclass Open Innovation & Entrepreneurship die Philips Research/CIS recentelijk samen met Tiasnimbas organiseerde juist ASML, Fei, NXP, Philips en TNO in groten getale aanwezig waren om met kleinere bedrijven uit binnen- en buitenland na te denken over de toekomst. Chapeau! Goeroe Henry Chesbrough betoogde tijdens die masterclass terecht dat het niet gaat om hoeveel je zelf in R&D investeert, noch dat je zelf alle octrooien moet hebben. Met minder R&D-geld word je juist positief gedwongen tot selectievere marktfocus in samenwerking met andere bedrijven, waardoor je minder uitgeeft en sneller op de markt komt met je idee. Zo hadden de grondleggers van Tomtom meer visie dan geld. Daarom plakten ze componenten van anderen op een creatieve manier aan elkaar en gaven ze Garmin en co. het nakijken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen