Inspirerende koopman-koning
Hoewel het topsectorenbeleid een goede stap is, krijgt onze maakindustrie lang niet altijd de aandacht die ze verdient, afgemeten aan bijvoorbeeld haar economische (export)waarde. Gelukkig zijn er soms van die evenementen waar de maakindustrie wel volop in de schijnwerpers staat. Zo mocht ik op 8 mei op de Floriade in Venlo de uitreiking van de Koning Willem 1-prijs bijwonen. Aansprekend was vooral het lijstje met nominaties voor de categorie Grootbedrijf: VDL Groep, Fei en Koninklijke Boskalis Westminster. Een mooi lijstje met hightechmaakbedrijven.
De prijs wordt toegekend op de criteria durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen, en is vernoemd – zo motiveerde de prijsuitreikende Koning Willem I Stichting – naar Koning Willem I Frederik van Oranje Nassau (1772-1843). Hij was de eerste koning uit het huis van Oranje en dankte zijn bijnaam ’koopman-koning‘ aan een sterke ondernemersgeest en een goed oog voor het belang van infrastructuur. Hij nam initiatieven voor het herstel van de economische bloei, richtte handelsmaatschappijen op en trad op als investeerder. Zo‘n figuur zou in de huidige crisis als geroepen komen. Onze bestuurders anno nu zijn te veel met zichzelf bezig en hebben te weinig oog voor de industrie en haar economisch belang voor ons land.
Wim van der Leegte, topman van de VDL Groep, is als voorvechter van onze maakindustrie misschien wel de ’koning-koopman‘. De strategie van zijn VDL is er duidelijk op gericht de maakindustrie voor en in Nederland te behouden. ’Koopman-koning‘ Koning Willem 1 zou dat zeker aanspreken en Van der Leegte ging dan ook terecht met de prijs in de categorie Grootbedrijf naar huis.
Bij Demcon waren we zeer vereerd met de nominatie in de categorie Mkb, die we in de wacht hadden gesleept na een stevige ’sollicitatieronde‘ waarin (maatschappelijk) ondernemerschap, financiële degelijkheid en toekomstvisie uitgebreid aan de orde kwamen. Zo‘n nominatie alleen al vergroot toch de zichtbaarheid van een mkb‘er. Maar eenmaal zover gekomen, wilden we graag de prijs binnenhalen. Als ondernemer en als sportief ingesteld persoon heb ik die eerzucht wel. En als dat was gelukt, hadden we de prijs willen opdragen aan onze nationale maakindustrie. Het mocht niet zo zijn. Vencomatic, ontwikkelaar en producent van duurzame huisvestingssystemen voor pluimvee, streek uiteindelijk met de eer en verdient uiteraard onze welgemeende felicitaties.
Maar om met ons aller voetbalorakel te spreken: ’Elk nadeel heb z‘n voordeel‘. Wie niet wint, gaat vanzelf nadenken over de eigen prestatie en – in dit geval – vooral presentatie. Met Demcon presenteren we ons als mechatronisch ontwerpbureau, system supplier, OEM‘er, producent en investeerder. Dat is misschien wat veel van het goede. VDL kent als een conglomeraat van zeer uiteenlopende bedrijven ook een grote diversiteit aan activiteiten. De groep is ook vele malen groter, maar straalt tegelijkertijd wel één duidelijke boodschap uit. Blijkbaar moet ook hier gelden: less is more. Niet dat we minder gaan doen, want achter ons brede activiteitenpalet zit uiteraard een doordachte strategie, maar op z‘n tijd volstaat een pakkend verhaal. We omschrijven onze aanpak altijd als ’analyze, create, achieve‘. Vanaf nu voegen we daar in gedachte inspire aan toe, met dank aan koning Willem I.