Innovatieve vliegmachines en autonome raceauto’s

Eric Megens is salesmanager bij Apex Dynamics.

Leestijd: 4 minuten

Apex Dynamics is sponsor van University Racing Eindhoven en het Delftse Talaria-team. ‘Het mes snijdt aan twee kanten’, zegt directeur Thom van Oss. ‘We kunnen studenten enthousiast maken voor mechanische aandrijftechniek en tegelijkertijd onderstrepen we onze maatschappelijke betrokkenheid. We steunen de teams niet alleen financieel, maar dragen ook kennis en expertise over op het gebied van aandrijftechniek en alle andere aspecten die bij een dergelijke competitie komen kijken.’

Talaria

Vanaf je eigen huis opstijgen en landen bij je werk? Voor het Talaria-team van de TU Delft is dat het ambitieuze doel. Na een jaar hard werken presenteerden de Delftse studenten afgelopen september hun tweede prototype. Het project wil een speerpunt zijn van een revolutie in de luchtvaartindustrie. Met een team van meer dan dertig studenten uit lucht- en ruimtevaart, mechanica, elektrotechniek, industrieel ontwerp en toegepaste aardwetenschappen wil Talaria de stedelijke luchtmobiliteit op zijn kop zetten. De missie is het ontwerpen en bouwen van een elektrische, ultracompacte, geluidsarme, eenpersoonsvliegmachine die in stedelijke gebieden verticaal kan opstijgen en landen. Het team wil studenten en de universiteit aanmoedigen om onderzoek en ontwikkeling op dit nieuwe terrein te ontplooien.

Met zijn Hermes II doet Talaria mee aan de Go Fly-competitie. Dat is een internationale wedstrijd – gesponsord door Boeing – die deelnemers uitdaagt om een vliegsysteem voor één persoon te ontwikkelen. In de eerste fase moest het design geschikt zijn om een afstand van twintig mijl te overbruggen, zonder te tanken of op te laden, en (bijna) verticaal kunnen opstijgen en landen. In de tweede fase van de competitie moest het systeem daadwerkelijk worden gebouwd. Die twee fases zijn inmiddels achter de rug. De derde, en laatste, fase kent begin volgend jaar zijn apotheose als de prototypes daadwerkelijk de lucht in gaan tijdens de fly off in Mountain View, Californië.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.