Innovatieprijs van netvlieschirurgen voor TUE-spin-off Preceyes

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

TUE-spin-off Preceyes heeft met zijn oogoperatierobot de Science & Medicine Innovation Award gewonnen van Euretina, een genootschap van Europese oogchirurgen die zich specialiseren in het netvlies. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 20 duizend euro.

Preceyes is het resultaat van verschillende promotieonderzoeken aan de TUE waarin gewerkt werd aan master-slave-systemen voor minimaal-invasieve chirurgie. Het bedrijf werd in 2012 opgericht om een van de resultaten hiervan naar de markt te brengen: een telemanipulator om operaties in het oog uit te voeren. Dit zijn relatief lastige klussen omdat ze grote precisie vergen, waar een gerobotiseerd systeem een belangrijke bijdrage aan kan leveren.

Dit soort operaties zijn echter ook relatief zeldzaam, wat de stap naar de markt er niet makkelijker op maakt. De prijs van Euretina, een groep die gespecialiseerd is in dit gebied, is voor Preceyes dan ook een belangrijke opsteker. In de TUE Cursor zegt Preceyes-directeur Gerrit Naus dat hij denkt dat de erkenning investeerders over de streep zal trekken. Daarnaast kan het geld goed gebruikt worden om de lopende zaken te bekostigen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.