Innovatieplatform somber over kenniseconomie

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Bij de derde maal dat het Innovatieplatform de innovatiekracht van de Nederlandse economie langs de meetlat legt, komt de denktank niet tot opbeurende  conclusies. ’Het doel om tot de top vijf te behoren raakt verder uit zicht‘, aldus Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en van de werkgroep Kennisinvesteringsagenda van het Innovatieplatform.

Op voorspraak van PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer verbond de Tweede Kamer zich vorig jaar vlak na Prinsjesdag unaniem aan de ambitie dat Nederland bij de vijf beste kennislanden wereldwijd moet horen. In hetzelfde jaar zakte Nederland echter van de achtste naar de tiende plaats op de ranglijst van het World Economic Forum. Dat is een gevolg van achterblijvende structureel achterblijvende investeringen, maar ook de crisis doet een duit in het zakje. Een aantal belangrijke concurrenten heeft het investeringsniveau vorig jaar juist opgeschroefd.

Binnen de EU en de OESO hoort Nederland tot een groep volgers, die niet ver boven het gemiddelde presteren en investeren. Het onlangs verschenen European Innovation Scoreboard 2009 bevestigt die positie. Volgens de evaluatie van Innovatieplatform komen de Nederlandse publieke en private R&D-investeringen dit jaar tezamen op 1,62 procent van het bnp uit. Al jaren weet Nederland het verschil met het OESO-gemiddelde (momenteel 1,5 procent) niet te verkleinen. Integendeel, de R&D-uitgaven zijn vorig jaar zelfs een fractie gedaald.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.