Innovatiemonitor: bedrijven investeren minder in r&d

Leestijd: 1 minuut

Nederlandse bedrijven investeren dit jaar minder in r&d. Dat blijkt uit de Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2015, die jaarlijks wordt gepubliceerd door hoogleraar Henk Volberda van de Erasmus Universiteit. Vorig jaar staken bedrijven gemiddeld 4,2 procent van hun omzet in onderzoek en ontwikkeling, dit jaar is dat gedaald naar 2,4 procent. De daling past in een trend: sinds het hoogtepunt in 2009 (7,0 procent) zakken de r&d-investeringen.

Deze ontwikkeling kan volgens Volberda ‘een bedreiging vormen voor het innovatie- en concurrentievermogen van het Nederlandse bedrijfsleven. Het lage niveau van investeringen in technologische innovatie door Nederlandse bedrijven voorspelt een laag innovatieniveau in de toekomst.’

De bevindingen van Volberda stroken niet met onderzoek van het CBS. Eerder deze maand publiceerde het statistiekbureau onderzoeksresultaten waaruit een stijging van de r&d-investeringen blijkt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.