Innovatief bezig? Vergeet de WBSO niet

Rolf Grouve is projectmanager bij subsidieadviesbureau Currency Connect.

Leestijd: 2 minuten

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelwerk (WBSO) is een van de bekendste subsidieregelingen voor ondernemers. Toch maken veel ondernemers, met name uit de ICT-sector, nog geen gebruik van deze toegankelijke regeling. En dat terwijl het hier om cash geld gaat, iets waar iedere ondernemer juist in deze tijd op zit te wachten.

De WBSO is bedoeld voor iedere ondernemer die zijn proces innoveert of werkt aan nieuwe producten of programmatuur. Voor werknemers die betrokken zijn bij het onderzoek of de ontwikkelingsfase hoeft de werkgever minder loonbelasting af te dragen. Dit jaar is de afdrachtvermindering 50 procent van de eerste 150 duizend euro van de totale S&O-loonsom en 18 procent van de resterende loonsom. Ook stagiaires en studenten tellen mee voor de WBSO en een bedrijf kan voor meerdere projecten tegelijk subsidie aanvragen. In de praktijk blijk dat ondernemers meer uren stoppen in S&O-werk (bij veel ondernemingen R&D) dan ze denken.

Veel projecten gericht op systeem- en machinebouw zijn innoverend genoeg om WBSO te ontvangen. Enkele voorbeelden: modellering productielijnen, technische wetenschappelijk onderzoek, robotisering, het ontwikkelen van RFID-toepassingen, machineoptimalisatie, innoverende besturingssystemen en softwaregestuurde systemen en machines. Voor alle fases van een project gericht op een nieuw proces, product of innoverende programmatuur kan subsidie worden aangevraagd. Zo komen ook de uren die een bedrijf steekt in haalbaarheidsstudies, zoals onder meer veel voorkomt in de machine- en nanotechnologie, voor WBSO in aanmerking.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen