Innovatiecluster Drachten krijgt Fieldlab-status

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De bedrijven van Innovatiecluster Drachten (ICD) zijn verregaand gedigitaliseerd, produceren slim en zeer flexibel. Bovendien voeren ze tal van onderwijsprogramma’s in samenwerking met kennisinstellingen. Het programmabureau Smart Industry heeft het samenwerkingsverband daarom de officiële status van Smart Industry Fieldlab toegekend.

Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry-oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Ze vormen bovendien een omgeving waarin mensen deze oplossingen leren toe te passen. Daarnaast stimuleren en versterken ze samenwerking met onderzoek, onderwijs en beleid. Nederland telt 45 Smart Industry Fieldlabs, waarbinnen ruim vijfhonderd bedrijven, kennisinstellingen en overheden samenwerken.

Programmadirecteur Smart Industry en TNO-directeur Egbert-Jan Sol schetst een weinig rooskleurig, maar realistisch toekomstscenario voor de technische maakindustrie en ziet Fieldlabs als noodzakelijke hulp voor bedrijven om goed door de komende tien tot twintig jaar heen te komen. ‘Voor wie aan de slag wil met digitaliseren of andere Smart Industry-technieken, kan het soms lastig zijn om dat praktisch aan te pakken’, legt Sol uit. ‘Een Smart Industry Fieldlab helpt en stimuleert om slimme technologie en digitalisering toe te passen. Voor nieuwe businesskansen bijvoorbeeld. Maar om hier te komen, is complex. Door veranderende wetgeving en effecten van de voorbije economische crisis hebben we nu te maken met een grote groep arbeidskrachten die met pensioen gaan. Tegelijkertijd stromen veel minder jongeren de arbeidsmarkt op. De komende tien tot twintig jaar ontstaat hierdoor schaarste in de technische beroepen. En wat doe je dan als werkgever?’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen