Innovatie, waar heb je dat nou voor nodig?

Lucas Wintjes is vicepresident Sales Factory Automation bij Bosch Rexroth.

Leestijd: 3 minuten

Slecht nieuws in NRC vorige maand: overheidsinvesteringen in onderzoek en ontwikkeling zullen in Nederland tot 2020 dalen! En dat terwijl iedereen in Den Haag zijn mond vol heeft van onze kenniseconomie. Daar zitten we dan. Zoals u wellicht weet, opereer ik sinds een paar jaar vanuit Duitsland en dan zie je dus de verschillen op bepaalde vlakken met Nederland. De Duitse overheid neemt haar industrie en haar wetenschap een stuk serieuzer dan het kabinet-Rutte.

Het hele idee van Industrie 4.0 komt bijvoorbeeld uit Duitsland en wordt door de Duitse overheid zeer actief ondersteund. Het blijft niet alleen bij een idee, een plan; nee, er worden gelijk commissies gevormd om standaarden te ontwikkelen en de verzamelde kennis zo breed mogelijk te distribueren. Het onderwijs wordt onmiddellijk bij projecten betrokken en de Duitse overheid investeert ook financieel fors om ervoor te zorgen dat het idee accelereert en zo snel mogelijk effecten gaat opleveren. En zo zijn er nog veel meer projecten waaraan de Duitse regering bijdraagt.

Investeringen in onderzoek en ontwikkeling ziet de EU als belangrijke motor voor economische groei. Dan moeten de investeringen van de rijksoverheid in r&d natuurlijk niet achterblijven bij die groei van de economie, zoals nu in Nederland gebeurt. Want groei hebben we echt nodig. Hoe creƫer je groei? Door nieuwe dingen te ontwikkelen, in Europa te produceren en wereldwijd te verkopen. Zo simpel is het. Daar heb je innovatie voor nodig, waarbij dan wel weer de vraag opdoemt wat innovatie is en hoe nuttig die is.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen