Inmarsat klaagt overheid aan over 5G-spectrumtoewijzing

Collin Arocho
Leestijd: 1 minuut

De Britse satellietcommunicatie-expert Inmarsat heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse regering. Het bedrijf is het niet eens met het nationale frequentieplan waarin de 3,5 GHz-band is toegewezen aan telecomproviders voor de uitrol van 5G. Inmarsat gebruikt deze frequentie voor zijn maritieme veiligheidsdiensten. De gedwongen omschakeling naar een andere frequentie is volgens de Britten volstrekt niet nodig omdat beide diensten zouden kunnen samenwerken binnen de spectrumband. En als Inmarsat toch gedwongen wordt om van frequentie te veranderen, eist het bedrijf ook meer tijd omdat het de planning door de Nederlandse overheid ‘onrealistisch’ vindt. ‘Er zal een lange overgangstermijn nodig zijn om de volledig vermijdbare stap uit te voeren.’

De satellietschotels van Inmarsat staan in het Friese plaatsje Burum. Daar staan ook systemen van de Nederlandse inlichtingendienst die in hetzelfde frequentiedomein opereren. Voor die laatste zou al een nieuwe locatie zijn gevonden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen