Inkoopmanagersindex op hoogste niveau sinds 2011

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De inkoopmanagersindex van branchevereniging Nevi steeg in december naar 57,0, het hoogste niveau sinds april 2011. Het aantal nieuwe industriële orders nam in de grootste mate toe in 32 maanden en de groei van de buitenlandse orders was de grootste sinds februari 2011. De productie steeg mee, maar niet genoeg om het aantal nieuwe orders bij te houden, waardoor de voorraad opnieuw daalde. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam toe waardoor de levertijden beduidend langer werden. De inkoopactiviteiten intensiveerden flink, maar de voorraad ingekochte materialen steeg slechts in geringe mate.

‘De motor achter deze groei is tweeledig: de nog altijd sterke export cijfers, maar nu ook de verder aantrekkende binnenlandse vraag’, becommentarieert hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele. ‘Een sterke orderpositie leidt tot hogere productiecijfers en hogere inkoopvolumes. De rapportages maken duidelijk dat de groei op dit moment wordt beperkt doordat leveranciers de vraag naar grondstoffen en componenten niet aankunnen. Dit blijkt uit de langere levertijden waarmee ze te maken hebben. Als de vraag groter is dan het aanbod nemen volgens het boekje ook de prijzen toe. Klopt dit? Jazeker! We zien inkoopvolumes sterk toenemen doordat inkopers extra lijken te bufferen. Gevolg hiervan: stijgende inkoopprijzen, die in hogere verkoopprijzen worden door vertaald. We moeten hiermee oppassen omdat als we dat al te fors doen, dit de groei zal afremmen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen