Inkoopmanagersindex Nevi onder de 50

Jessica Vermeer
Leestijd: 1 minuut

De inkoopmanagersindex (PMI) van branchevereniging Nevi zakte in november naar 49,6. Dit betekent dat de bedrijfsomstandigheden voor het eerst in meer dan zes jaar verslechterden. De deelindex voor de productieomvang daalde voor de tweede maand op rij. Het aantal nieuwe orders liet de grootste krimp sinds april 2013 zien. Zowel de inkoop als de materiaalvoorraad nam af. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk werd voor de negende maand op rij kleiner. De voorraad gereed product daalde eveneens. De werkgelegenheid nam toe, maar wel met het laagste groeipercentage sinds begin 2015.

Nederland is binnen Europa zeker niet de slechtst presterende economie. De gemiddelde PMI binnen de Eurozone was 46,6 en Duitsland scoorde zelfs 43,8. Bij een nadere analyse van de Nevi-cijfers blijkt dat er de laatste maanden sprake is van een afname van het aantal nieuwe orders uit het buitenland. De respondenten schrijven dit toe aan een zwakkere vraag, toenemende concurrentie en aanhoudende onzekerheid op diverse buitenlandse markten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen