Inkjettechnologie Fuji voor fabricage zonnecellen

Leestijd: 1 minuut

Konarka Technologies uit Massachusetts heeft zonnecellen gemaakt door het inkjetten van organisch materiaal. Konarka produceert deze fotoreactieve materialen, die het bedrijf op flexibele substraten kan drukken. Hierdoor ontstaat een kunststof die licht omzet in energie, wat ze ’power plastic‘ dopen. Het gebruik van inkjettechnologie is een essentiële stap in de ontwikkeling en de commercialisering van hun product, denkt Rick Hess, president en CEO van de Amerikanen.

De resultaten van het onderzoek staan in het vaktijdschrift Advanced Materials. Inkjettechnologie zou veelbelovend zijn voor fabriceren van fotovoltaïsch materiaal, omdat het compatibel is met verschillende substraten en extra patronen niet nodig zijn. Konarka gebruikte de Dimatix Materials Printer van Fuji voor zijn werk. Dit is een materiaaldepositiesysteem dat picolitergrote druppeltjes vloeistof kan deponeren. Onderzoekers kunnen hun eigen vloeistoffen gebruiken via cartridges voor eenmalig gebruik. Dat maakt het apparaat geschikt voor productontwikkeling, prototyping en productie van lage volumes.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.