Inkjet allang Abraham

Paul van Gerven
Leestijd: 5 minuten

Inkjet is het printpapier ontgroeid. Naarstig zoeken bedrijven, groot en klein, naar nieuwe substraten om te bedrukken en naar nieuwe inkten om mee te werken. Maar hoe zat het ook alweer met inkjet? Hoe persen printerfabrikanten die piepkleine druppeltjes uit een spuitmondje?

Inkjet is hot. Na lang dienst gedaan te hebben in betaalbare kleurenprinters op de consumentenmarkt, dienen zich de laatste jaren meer en meer nieuwe applicaties aan. Want waarom zou je er alleen papier mee kunnen bedrukken? Dat kunnen net zo goed printplaten, folies of wat dan ook zijn. Als de geprinte sporen bovendien elektrische stroom geleiden, heeft de peperdure CMos-procestechnologie er een concurrent bij gekregen. Geprinte elektronica met een bijna vrije keuze voor het substraat – de mogelijkheden zijn bijkans oneindig.

De Amerikaanse marktonderzoeker IDTechex voorspelt een wereldwijde markt voor geprinte elektronica ter waarde van 226 miljard euro in 2027. Dat gigantische bedrag is niet alleen voor inkjet weggelegd. De techniek moet concurreren met andere druktechnieken, zoals gravuredruk en roll-to-roll. En kleine geleidende moleculen kunnen ook met een vacuümdepositietool op een substraat worden aangebracht. Inkjet blinkt echter uit in flexibiliteit en het gemak waarmee het in het bestaande productieproces valt te integreren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen