Inholland-spin-off stuurt drone de kas in

Pieter Edelman
14 april 2016

Vier studenten van Hogeschool Inholland Delft hebben een bedrijfje opgericht om een drone te ontwikkelen voor gebruik in kassen: Applied Drone Innovations (ADI). De vier luchtvaartechnologiestudenten hadden dit onderwerp als afstudeerproject.

Met hun quadcopter denken de studenten verschillende problemen te kunnen oplossen. Tuinders willen continu zaken als temperatuur en CO2-concentratie monitoren, maar die parameters verschillen sterk door de kas heen. Door met de sensoren door de kas te vliegen, moet een gedetailleerd beeld ontstaan. Daarnaast wordt de drone uitgerust met een camera die de planten in de gaten houdt, waardoor ziektes of andere afwijkende groeiomstandigheden te herkennen zijn.

ADI heeft voor dit doel zijn eigen quadcopter ontwikkeld omdat de commercieel verkrijgbare exemplaren niet aan de eisen bleken te voldoen. Met name de vluchtduur was met tien minuten te kort, maar ook de normale navigatie met gps en luchtdrukmeters was problematisch in een kas. Met hun eigen drone hebben de vier studenten de vluchttijd weten op te rekken tot twintig minuten. Bovendien genereert de quadcopter een kleinere neerwaartse luchtstroom dan reguliere exemplaren, zodat de planten minimaal verstoord worden.