Ingrijpende reorganisatie bij Siemens
Siemens heeft een ingrijpende reorganisatie aangekondigd om zijn winstgevendheid te verbeteren. Een complete managementlaag wordt geschrapt en het aantal divisies wordt teruggebracht van 16 naar 9, die allemaal een winstdoelstelling krijgen. De medische tak wordt een meer autonomie organisatie en kan op den duur zelfs verzelfstandigd worden. Voor de gehoorapparaten is het al zo ver; die business wordt via een beursgang op eigen benen gezet. Daarnaast doet Siemens een grote overname en start het een joint venture.
Siemens onthulde deze Vision 2020-plannen tijdens de bekendmaking van zorgwekkende tweede-kwartaalcijfers. De omzet bleef met 17 miljard euro weliswaar aardig op peil en de winst maakte zelfs een sprong van 12 procent naar 1153 miljoen euro, maar de orderinstroom liep met maar liefst tien procent terug en de book-to-bill-ratio daalde van 1,19 een jaar geleden naar 1,06 nu.
Met de hervormingen denkt het Duitse concern een miljard euro per jaar te kunnen besparen. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan; Siemens heeft niet expliciet over het schrappen van banen gesproken, maar de vakbronden vrezen voor een ontslaggolf.
Met de reorganisatie wil Siemens zich richten op de markten met het meeste groeipotentieel. Na de herindeling houdt het negen divisies over: Power and Gas, Wind Power and Renewables, Energy Management, Building Technologies, Mobility, Digital Factory, Process Industries and Drives, Healthcare en Financial Services. De Healthcare-tak krijgt een volledig eigen management en zal min of meer los van de rest van het bedrijf opereren, om flexibeler in te kunnen spelen op de grote veranderingen in dit gebied.
Tegelijk koopt Siemens voor 950 miljoen euro het onderdeel van Rolls Royce dat kleine tot middelgrote gasturbines en -compressoren maakt. Daarnaast neemt het voor 240 miljoen euro een exclusieve licentie op toekomstige ontwikkelingen van Rolls Royce op dit gebied. Dit soort turbines worden gebruikt om lokaal elektriciteit op te wekken, bijvoorbeeld op olieplatforms. De Duitsers willen hiermee hun positie in de olie- en gasindustrie en de gedecentraliseerde stroomopwekking verbeteren.
Ook start Siemens samen met Mitsubishi Heavy Industries een joint venture voor de metaalindustrie. De Duitsers krijgen hierin een minderheidsbelang van 49 procent. Siemens denkt hierdoor beter mee te kunnen spelen in de verschuiving van metaalproductie naar Azië.
Het Duitse bedrijf wil ten slotte ook de betrokkenheid van zijn werknemers vergroten via een aandelenprogramma. Het aantal werknemers met aandelen moet met minstens de helft groeien, tot boven de 200 duizend. Siemens maakt jaarlijks 400 miljoen euro vrij voor dit programma.