Ingenieur KU Leuven wint Agoriaprijs met mechanische kolibrie

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Frederik Leys uit Antwerpen is de winnaar van de vierde editie van de Agoriaprijs, uitgereikt in het kader van de Vlaamse scriptieprijs. Leys ontwikkelde een microvliegtuig met flappende vleugels, gebaseerd op de anatomie en de vliegwijze van de rosse kolibrie, een van de kleinste vogeltjes op aarde. De onderzoeker van de KU Leuven krijgt een geldprijs van vijfhonderd euro en een ’entrepreneurial track‘ ter waarde van achtduizend euro aan de Vlerick Leuven Gent Management School.

Leys liet zich inspireren door de kolibrie omdat dat vogeltje zo klein en wendbaar is. Het beestje kan zich vlot naar de meest onbereikbare plekken begeven en er ook blijven hangen. Leys zag in dat zo‘n microvliegtuigje in de praktijk perfect inzetbaar is om allerlei eerder ondenkbare taken uit te voeren. De kolibrie is in de eerste plaats een echt minivogeltje. De begincriteria waar het microvliegtuigje aan moest beantwoorden, waren dat het klein moest zijn en vederlicht. Het prototype kreeg de naam Kulibrie mee, meet van vleugeltip tot vleugeltip elf centimeter en weegt 4,15 gram.

De echte innovatie zit ‘m in de manier waarop de Kulibrie zijn vleugels beweegt. Insecten en kolibries vliegen door te flappen met hun vleugels. Dat is beduidend efficiënter dan de manier waarop vliegtuigjes met vaste vleugels of helikopters vliegen. Bovendien zijn de dieren in staat tot een veel breder scala aan vliegmanoeuvres, zoals zijwaarts of achteruit vliegen. Er is daarom veel onderzoek gedaan aan het aandrijven van microvliegtuigen met flappende vleugels. Deze zogenaamde ornithopters zouden immers perfect gebruikt kunnen worden waar kleine afmetingen en het uitvoeren van snelle manoeuvres van groot belang zijn.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen