ING: ‘Volop kansen voor Nederland in toelevering Duitse machinebouw’

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse metaal-, rubber- en kunststoftoeleveranciers kunnen hun omzet in Duitsland tot 2020 met ruim zestig procent vergroten. Dat stelt ING Economisch Bureau in een gisteren verschenen rapport over de Duitse maakindustrie en de positie van Nederland als toeleverland. De gezamenlijke omzet van de Duitse automobielsector, elektrotechnische industrie en machinebouw – dit jaar circa 850 miljard euro – groeit dit decennium naar een biljoen euro. De rol van Nederland als toeleverancier is echter nog te beperkt, vindt ING.

De Nederlandse focus ligt sterk op Noordrijn-Westfalen. Van de export naar Duitsland gaat 41 procent naar deze regio. Voor de Nederlandse industriële toelevering liggen de grootste kansen in de specialistische machinebouw en elektrotechnische bedrijven, denkt ING. Hier kunnen Nederlandse hightechtoeleveranciers structureel waarde toevoegen. In de automotiveketen, met traditioneel veel margedruk, is dat een stuk lastiger. In de elektrotechniek en machinebouw zijn de zuidelijke regio‘s Baden-Württemberg en Beieren leidend. Afstand is echter een belangrijke factor in het zakendoen. Hessen en Noordrijn-Westfalen blijven daarom interessante regio‘s met groeimogelijkheden, zeker voor kleinere Nederlandse toeleveranciers. Er is genoeg te halen want samen vormen die twee deelstaten een markt van 65,9 miljard euro in machinebouw en 46,0 miljard euro in elektrotechniek. Ter vergelijking: de complete Nederlandse industrie schaalt ING in op 69,6 miljard euro.

Niet alleen de enorme omvang van de Duitse industrie biedt mogelijkheden voor Nederlandse toeleveranciers, ook ontwikkelingen in de toeleverketen kunnen positief uitpakken. In de elektrotechniek en de machinebouw is een grote rol weggelegd voor de Duitse Mittelstand: kleine en middelgrote (familie)bedrijven die tezamen een groot deel van brancheomzet genereren. Juist deze grote groep familiebedrijven in Duitsland lijkt voor Nederlandse toeleveranciers nog grotendeels onontgonnen terrein, constateert ING. ’Deze bedrijven doen veel activiteiten in eigen beheer. Zo hebben Duitse machinebouwers soms honderden vierkante meters aan plaatbewerkingsmachines staan. Hoewel de processen efficiënt zijn ingericht, maakt het de bedrijven kwetsbaar en inflexibel. De crisis van 2009 heeft veel Duitse fabrikanten bewust gemaakt van deze kwetsbaarheid en doen besluiten tot meer strategische uitbesteding. Voor Nederlandse bedrijven dé mogelijkheid om een (sterkere) toeleverpositie in Duitsland te verkrijgen‘, aldus ING.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen