ING: productiegroei industrie versnelt

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De productie van de industrie groeit sinds medio 2014 gestaag. Dit vertaalt zich in een verwachte productiegroei van 2 procent in 2015 en 3 procent in 2016. De export is de steunpilaar van de productietoename maar ook de binnenlandse afzet draagt nu positief bij. De groei binnen de industrie is niet gelijk verdeeld. In 2015 zijn het vooral de voedingsindustrie (+2 procent), machinebouw (+4 procent) en transportmiddelenindustrie (+8 procent) die de groei ondersteunen. Dit blijkt uit het Kwartaalbericht Industrie van ING Economisch Bureau.

Het bredere economische herstel in Nederland en Europa zorgt voor een goed vooruitzicht voor de industrie. Diverse grotere Nederlandse bedrijven in de maakindustrie – vaak van levensbelang voor het toeleverende mkb – weten regelmatig mooie orders binnen te slepen die het positieve sentiment onderstrepen. Dit varieert van productie van machines en medische apparaten tot bussen of jachten. Een segment dat de wind niet mee heeft, is de toelevering aan de (upstream) olie-industrie als gevolg uitgestelde en geschrapte investeringen vanuit de grote oliebedrijven.

‘De Nederlandse industrie wordt versterkt doordat steeds meer in gezamenlijkheid de vermarkting van het technologisch potentieel in diverse regio’s wordt opgepakt’, zegt Arnold Koning, ING-sectormanager Industrie. ‘In navolging van Brainport volgen er steeds hechtere samenwerkingsvormen zoals het innovatiecluster Drachten, Northern Region of Smart Factories en samenwerking rond de tu’s in Delft en Enschede. Naast de grote, bekende oems zijn er steeds meer kleine oems in Nederland die een motor kunnen zijn voor de industrie.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen