ING: Markt machinebouw krimpt met 3 procent

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De economische problemen in Europa missen hun uitwerking op de Nederlandse maakindustrie niet. Na een productiegroei van bijna 7 procent in 2011 valt de productie in 2012 terug. Dat voorspelt ING. Het eerste kwartaal was nog redelijk maar in het tweede en derde kwartaal loopt de productie wat terug. In het vierde kwartaal komt er licht herstel maar voor heel 2012 verwacht de bank toch een productiekrimp van 2,5 procent. Alle branches in de maakindustrie vertonen naar verwachting een krimp, de transportmiddelenindustrie de grootste (-7 procent), gevolgd door de machinebouw (-3 procent). Volgend jaar is er wel weer een kleine productiegroei van 1,5 procent, schat ING.

Voor de (middel)lange termijn zijn de vooruitzichten voor de Nederlandse maakindustrie gunstig, stelt ING. Van alle Nederlandse sectoren weet de maakindustrie de opkomende economieën het beste te vinden. Dit geldt in het bijzonder voor fabrikanten van eindproducten. De afhankelijkheid van West-Europa – inclusief de eurozone – is de afgelopen vijftien jaar beduidend afgenomen. In 1996 ging meer dan 70 procent van de export naar West-Europa, in 2011 was dit nog maar 53 procent. Rindert Ekhart, sectormanager Industrie bij de ING: ’We zien een groeiend aantal bedrijven uit met name de machinebouw die zich actief richten op de opkomende markten. Ook de indirecte toelevering aan de snelgroeiende regio‘s, vooral via Duitsland, krijgt meer aandacht en zal de Nederlandse maakindustrie versterken.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.