ING: ‘Machinebouw doet stap terug’

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Na een sterk eerste helft van 2015 staat de groei van de Nederlandse industrie onder druk. Over heel 2015 is de productietoename naar schatting 1 procent. Ook voor 2016 wordt een gematigde groei (1 procent) verwacht. Dat meldt het Economisch Bureau van ING. De export was lange tijd de steun voor de industrie, maar de groei van buitenlandse orders is de afgelopen maanden flink geslonken. De lage olieprijs raakt de industrie vanuit meerdere kanten. Het zorgt voor meer winst bij raffinage en in mindere mate de chemiesector. Een deel van de maakindustrie ervaart juist druk door fors lagere investeringen door bedrijven actief in de oliewinning.

De stijgende lijn die de Nederlandse industrie tot medio 2015 te pakken had, is in de tweede jaarhelft gekeerd. Met name de groeivertraging in China en van de Duitse industrie zorgde voor een afzwakking bij de Nederlandse industrie. De gunstiger omstandigheden op de binnenlandse markt en verder herstel van de Europese economie in 2016 zorgen naar verwachting wel voor een licht opgaande lijn in 2016. De productiegroei komt dit jaar naar verwachting uit op 1 procent, hetzelfde groeitempo als in 2015.

De maakindustrie kende tot medio 2015 een behoorlijke groei. Vooral de machinebouw doet nu echter een stap terug. In het derde kwartaal van 2015 lag de productie hier bijna 7 procent lager dan in het tweede kwartaal. Omdat daarnaast toeleveranciers aan de olie– en gassector de vraag fors hebben zien terugvallen, blijft de groei van de maakindustrie beperkt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.