Infineon leidt r&d-project slimme fabrieken

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Onder leiding van Infineon Oostenrijk is het researchproject Semi40 van start gegaan. Semi40 staat voor Power Semiconductor and Electronics Manufacturing 4.0 en krijgt steun van 37 partners uit vijf landen (vooral Duitsland en Oostenrijk, maar ook Frankrijk, Italië en Portugal). Doel is om onderzoek te doen aan de verdere ontwikkeling van autonome fabrieken. Met een budget van 62 miljoen euro is Semi40 een van de grootste Industrie 4.0-projecten in Europa.

De komende drie jaar legt Semi40 de focus op slimme productie en cyberfysische productiesystemen waarbij veilig dataverkeer een sleutelrol speelt, zowel binnen als buiten de fabrieken. Het onderzoeksproject mikt op de ontwikkeling van processen die veilige communicatie kunnen garanderen tussen wereldwijd verbonden systemen die van elkaar verschillen op het gebied van onder meer leeftijd, besturingssysteem en interface. De impact op de productie moet drastisch naar beneden dankzij vroege identificatie van risico’s door malware.

Een ander speerpunt is de ontwikkeling van dynamische simulaties. Die moeten ervoor zorgen dat de productie exacter en efficiënter kan worden gepland en tegelijkertijd de kwaliteit, bezetting en doorlooptijd verbeteren. Beslissingen in het productieproces zijn vaak routine en gebaseerd op gedefinieerde patronen. In de toekomst moeten systemen deze beslissingen zelf kunnen nemen, automatisch en met een constant kwaliteitsniveau.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.