Industrierobots autonomer dankzij voetbal- en zorgrobots TUE

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Omgaan met onverwachte, niet-voorgeprogrammeerde gebeurtenissen; voor de voetbal- en zorgrobots van de TU Eindhoven is dat bijna een vanzelfsprekendheid. Je weet immers nooit wat je tegenstander of je cliënt gaat doen. Ook industrierobots hebben baat hebben bij grotere zelfstandigheid en zelfredzaamheid. De Eindhovense universiteit start daarom met industriepartners een grensverleggend onderzoeksproject om mobiele industrierobots een open wereldbeeld te geven, waarin zo weinig mogelijk vooraf is vastgelegd. Belangrijk daarin is dat de robots leren begrijpen wat ze zien, zodat ze beter kunnen omgaan met verrassingen.

Het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven, Lely, Vanderlande, Rademaker, Improvia-onderdeel Exrobotics en schoonmaakspecialist Diversey investeren samen 1,5 miljoen euro in het project, dat in januari 2018 van start gaat en vier jaar gaat duren. Ze krijgen ondersteuning vanuit de topsector HTSM, via de TKI-toeslag. De TU Eindhoven stelt er vier nieuwe promovendi voor aan, die zullen worden bijgestaan door tientallen studenten. Het project draagt de naam Fast: new frontiers in autonomous systems technology. De industriële partners staan samen voor een breed gebied aan toepassingen: landbouw, interne logistiek, inspectierobots, bakkerijsystemen en professionele schoonmaak. De deur staat open voor partners in aanvullende terreinen.

Het project moet mobiele robots opleveren die flexibeler kunnen omgaan met een omgeving waarin situaties veranderen. Dat heeft allerlei voordelen. De omgeving hoeft bijvoorbeeld niet afgebakend te zijn. Er zijn geen specifieke banen of herkenningspunten nodig. Ook wordt de ontwikkeltijd van robots korter.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.