Industriële verbinding vaak nog via kabel, maar draadloos groeit

Pieter Edelman
22 januari 2019

Marktanalist Berg Insight schat dat het afgelopen jaar zo’n zes procent van de nieuwe aansluitingen binnen de industriële automatisering draadloos was, of 4,6 miljoen in absolute aantallen. In totaal zijn er daarmee zo’n 21,3 miljoen draadloze installaties in het industriële domein. De komende jaren groeit dat met gemiddeld 16,3 procent per jaar, verwacht Berg.

Draadloze verbindingen zijn vooral interessant wanneer delen van een fabriek moeilijk te bereiken zijn of als het erg duur wordt om kabels te trekken, anders hebben bekabelde opties nog altijd de voorkeur. Er zijn echter wel gebieden waar de draadloze optie populair is, zoals agv’s en kranen binnen de fabrieksautomatisering, of sensoren op gevaarlijke plekken binnen de procesindustrie.

Wifi is op het moment de meest gebruikte optie voor draadloze verbindingen binnen de industriële automatisering. Het is weliswaar niet de meest betrouwbare en veilige aanpak, maar er is een brede reeks hardware beschikbaar. Grote ondernemingen rollen ook steeds vaker eigen 4g-netwerkjes uit als alternatief voor wifi en zelfs bekabelde oplossingen. 5g zal de trend nog een handje helpen door de betrouwbaarheid en het bereik van verbindingen verder te verhogen.