Industriële omzet opnieuw gestegen

Alexander Pil
21 augustus 2018

Producenten in de industrie hebben in het tweede kwartaal 6,7 procent meer omgezet. Dat betekent het zevende kwartaal op rij dat de omzet groeide. Het producentenvertrouwen is opnieuw minder positief. Ondernemers zien het tekort aan personeel als een van de grootste belemmeringen. Dat meldt het CBS.

De industriële omzet binnen Nederland nam met 9,3 procent toe, terwijl de groei van de buitenlandse omzet 5,2 procent bedroeg. Ook de afzetprijzen in de industrie stegen voor het zevende kwartaal op rij; ditmaal met 3,2 procent.

Bedrijven zien, net als vorig kwartaal, het tekort aan personeel als een van de grootste belemmeringen in de industrie. Aan het begin van het derde kwartaal gaf 21 procent van de producenten aan dat de bedrijfsactiviteiten worden belemmerd door een tekort aan arbeidskrachten. Een jaar eerder was dit nog 14 procent. Dat het aantrekken van personeel lastiger is geworden, is ook zichtbaar in het aantal openstaande vacatures. Aan het eind van het tweede kwartaal stonden meer dan 22 duizend vacatures open. Hiermee is het aantal openstaande vacatures met 6 duizend gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.