Industriegroep bouwt testbed voor tijdgevoelig ethernet

Pieter Edelman
14 maart 2016

Het Industrial Internet Consortium (IIC) slaat de handen ineen met Bosch Rexroth, Cisco, Intel, Kuka, National Instruments, Schneider Electric en TTTech om een testbed te ontwikkelen voor de nieuwe time sensitive networking-uitbreidingen (TSN) op ethernet. Met de TSN-toevoegingen kunnen realtime gegevens verzonden worden via verder standaard ethernettechnologie.

Het doel van de TSN-toevoegingen, die nu in ontwikkeling zijn bij de IEEE, is om een open netwerkinfrastructuur te realiseren die interoperabiliteit tussen leveranciers mogelijk maakt en tegelijk normaal it-verkeer toelaat naast het tijdkritieke verkeer. Met name voor het industrieel iot, waar deze twee zaken versmelten, is dat interessant.

Het testbed moet dienen om de de waarde van de nieuwe standaard aan te tonen en ervaring op te doen binnen een ecosysteem voor productietoepassingen. ‘Testbedden vormen een belangrijke focus en activiteit van het IIC en haar leden’, richt Richard Soley, executive director van het IIC toe. ‘Onze testbedden bevinden zich daar waar de innovaties en de kansen van het industriële internet kunnen worden geïnitieerd. Dit om het nut en de haalbaarheid aan te tonen voordat dergelijke innovaties op de markt worden gebracht.’

Het testbed zal de verschillende aspecten van TSN uitlichten. Als eerste zijn dat het combineren van tijdkritische besturingsdata met overige datastromen op een enkel netwerk. Ten tweede moeten de realtime-mogelijkheden en interoperabiliteit worden aangetoond. Ten derde moet het testbed inzichten opleveren rond systeembeveiliging. Het vierde onderwerp beslaat de mogelijkheden voor het iiot wat betreft prestaties en wachttijdgevoelige applicaties. En ten vijfde richt het testbed zich op slimme realtime control-systemen vanuit cloudtoepassingen.