Industrieel iot boost voor markt industriële automatiseringsapparatuur

Elke kwartaal publiceert IHS Markit zijn Industrial Automation Equipment Tracker, waarin het onderzoeksbureau de markt voor industriële automatiseringsapparatuur evalueert. Analist Nitin Sharma vat zijn bevindingen samen.

Nitin Sharma is analist productietechnologie bij IHS Markit.

21 september 2018

IHS Markit voorspelt dat de wereldwijde markt voor industriële automatiseringsapparatuur dit jaar een omzet bereikt van 209,8 miljard dollar. Dat is een stijging van 3,8 procent in vergelijking met 2017. De groeiverwachting is gebaseerd op de groei in machineproductie, industriële kapitaaluitgaven en verbeteringen in de wereldeconomie.

De omzet in machineproductie groeide in 2017 jaar op jaar met 5 procent. In 2018 ligt een groei van 4,4 procent in het verschiet. Deze stijging onderstreept de groeiende vraag naar automatiseringsapparatuur in nieuwe machines. China zal op lange termijn een groot deel van de totale industriële machineoutput voor zijn rekening nemen. Infrastructuur en relevante apparaten- en machine-industrieën zullen als eerste profiteren van het Chinese ‘One belt and one road’-beleid.

De vooruitzichten op de lange termijn voor de Amerikaanse industriële machineproductie zijn positief. Naar verwachting zal de olie- en gassector de snelst groeiende sector in Noord-Amerika zijn. In Duitsland zijn automotive, chemie, elektronica en voedingsmiddelen de grootste marktsegmenten die de groei in industriële machines aandrijven.

Jaar-op-jaar-groei in industriële automatiseringsapparaten. Bron: IHS Markit

De industriële kapitaaluitgaven komen uit fondsen die worden gebruikt om assets zoals gebouwen, land, machines en automatiseringsproducten te onderhouden, verbeteren of aan te kopen. Na de 2,5 procent jaar-op-jaar-groei in 2017 verwacht IHS Markit dat de totale investering in 2018 met 5,7 procent stijgt. Die ontwikkeling heeft haar weerslag op de uitbreiding van de investeringen in industriële automatiseringsapparatuur in 2017 en verder.

Iiot

Opklimmende industriële productie is typisch het gevolg van een sterkere wereldeconomie. Die groeide in 2017 met 3,2 procent. IHS Markit deed in april de prognose dat het wereldwijde bruto nationaal product dit jaar met 3,4 procent gaat groeien. Het Amerikaanse bnp groeide vorig jaar met 2,3 procent en ligt op schema om dit jaar de 2,7 procent te halen. De aangekondigde importtarieven door de VS en China verhogen het gevaar op een escalerend protectionisme. IHS Markit gaat er voorlopig vanuit dat dit niet zal gebeuren, gezien de gemeenschappelijke en verweven belangen van de twee landen.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

Voor de eurozone voorziet IHS Markit een kleine afvlakking in de gezamenlijke bnp-groei, van 2,4 procent dit jaar naar 1,9 procent in 2019. Het Indiase bnp zit juist op een stijgende lijn, van 7,3 procent het lopende jaar naar 7,6 procent in 2019.

Het iiot is een belangrijke trend in de markt voor industriële automatiseringsapparatuur. Dit jaar verwacht IHS meer implementaties van iiot-oplossingen te zien, wat de sector een zet in de rug geeft. Vorig jaar werden er al steeds meer iiot-initiatieven verwezenlijkt, vooral in landen zoals de Verenigde Staten, Duitsland en China. Dit jaar zullen sommige bedrijven een pas op de plaats maken en geen nieuwe proefprojecten meer starten totdat bestaande en lopende studies zijn afgerond of ze hun meerwaarde hebben aangetoond. IHS Markit verwacht dat steeds meer multinationale eindgebruikers tests met nieuwe producten alleen nog zullen accepteren als de leverancier ze volledig financiert totdat ze geld opleveren.