Industrieel druppelen

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Mechatronica Magazine

Leestijd: 3 minuten

Industrieel jetten, zo heet de vernieuwde speeltuin voor hightech systeembouwers in de Lage Landen. Agfa, Océ en Stork hebben er in de grafische sector al jarenlang ervaring mee. Maar in plaats van conventionele inktprinters voor foto‘s, textiel en breedformaatposters zoekt de industrie het momenteel in een andere hoek. De huidige ontwikkelingen richten zich op jettechnologie voor elektronica, kunststoffen en biomedische producten zoals printplaten, RFID-labels, zonnecellen, platte schermen en zelfs micro-elektronica.

Het zal niet verbazen dat juist geprinte elektronica een speerpunt is voor bedrijven in Zuid-Nederland. Daar zit traditioneel veel kennis van halfgeleider- en elektronicamarkten. Océ richt zich bijvoorbeeld sinds vier jaar ook op machines voor printplaten. OTB-dochter Pixdro zoekt het in systemen die aansluiting vinden bij zijn hightech productielijnen voor zonnecellen, organische schermen en circuits van geleidende polymeren.

Massaontwikkeling met jetprocessen is geen sinecure. Het drietal Agfa, Océ en Stork weet uit ervaring dat het industrialiseren van doseermachines voor inktdruppels een kwestie is van vallen en opstaan. Het kost jaren om de drie-eenheid vloeistof, koppen en systeem te verfijnen. Het is dan ook raadzaam om de koppen bij elkaar te steken. De spelers lijken zich goed te beseffen dat samenwerking cruciaal is voor succes.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen