Industrie en universiteiten bijten zich vast in hoge nood beademingsmachines

Jessica Vermeer
24 maart 2020

In de voortdurende strijd tegen het coronavirus zijn veel ventilatiemodules nodig om levens te redden. Demcon en Philips verhogen hun productie, terwijl de universiteiten in Delft en Brussel zelf goedkope, vereenvoudigde beademingsapparatuur creëren.

Demcon Macawi wordt geconfronteerd met een tienvoudige orderintake voor zijn ademhalingsmodules. Foto: Demcon

Demcon-dochter Macawi, ontwikkelaar van beademingssystemen, wordt geconfronteerd met een tienvoudige orderintake. De vraag is zo groot dat het heeft besloten een tweede productielijn op te zetten bij het moederbedrijf in Enschede om de productie te verdubbelen. Demcon bouwt meestal tussen de drieduizend en vierduizend modules per jaar. De assemblageploeg wordt nu opgevoerd van tien naar dertig personen.

Het verdubbelen van de productie zal enkele weken duren. ‘Onze leveranciers moeten in staat zijn om componenten op tijd te leveren’, zegt Demcon-directeur Dennis Schipper in Tubantia. ‘De hele keten moet creatieve oplossingen vinden.’ Twee van die leveranciers zijn TBP Electronics, dat de printplaatassemblages produceert, en VDL ETG, dat het plaatwerk voor zijn rekening neemt.

Volgens Bloomberg heeft Philips plannen om de productie van ventilatoren in het derde kwartaal van dit jaar te verviervoudigen. Het bedrijf maakt ook medische apparatuur voor de bewaking van vitale functies en beeldvormingsapparatuur die wordt gebruikt om de ademhalingssystemen van patiënten te bekijken.

Delft en Brussel

Ook verschillende universiteiten dragen hun steentje bij. Op de TU Delft zijn dertig studenten begonnen met de ontwikkeling van een eenvoudig en relatief goedkoop ventilatieapparaat. Dit Operationair-project (operation assist in respiration) verenigt studenten die hun stage in een ziekenhuis hebben geannuleerd. Zij zullen het apparaat zo veel mogelijk ontmantelen zodat het alleen nog essentiële onderdelen bevat.

De TUD-professor Jaap Harlaar, die het initiatief is gestart, stelt dat het onmogelijk is te voorspellen hoeveel apparaten Nederland nodig zal hebben. ‘Maar we verwachten een enorm tekort. Alleen al de Britse premier Boris Johnson heeft dertigduizend apparaten besteld.’ Harlaar benadrukt dat zijn studenten het probleem niet alleen kunnen aanpakken. Ze hopen ergens in april zo’n vijfhonderd apparaten bij te dragen. De ontwerpen zullen voor iedereen beschikbaar zijn. Maakbedrijf Nivoge uit Aalten ondersteunt de Delftse groep bij de productie van de systemen.

Ingenieurs van de Vrije Universiteit Brussel hebben al een prototype ontwikkeld. Ze begonnen met een ontwerp van MIT, uitgebreid met sensoren op basis van specificaties van de Johns Hopkins Universiteit en het Universitair Ziekenhuis van Brussel. In de komende weken hopen ze te bepalen of de toestellen effectief gebruikt kunnen worden in ziekenhuizen. Professor Mark Runacres leidt de ingenieurs. ‘Snelheid is nu van groot belang. Een werkend prototype maakt het mogelijk om veel sneller te beslissen of het ontwerp geschikt is voor gebruik in ziekenhuizen.’