Industrie 3.1

Alexander Pil is hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Ik begin oud te worden. Dat merk ik niet alleen fysiek nu het nieuwe volleybalseizoen is begonnen en ik weer gelijk overal pijntjes heb. Ik merk het ook aan mijn zapgedrag. De afgelopen weken heb ik naar Zomergasten gekeken, dat ik vroeger vooral een traag oudemensenprogramma vond. Ik zag onder meer de uitzending met Beatrice de Graaf, hoogleraar conflict en veiligheid aan de Universiteit Leiden. Ze vertelde dat de aanslag van 11 september 2001 voorkomen hadden kunnen worden; de informatie om de terroristen tegen te houden, was beschikbaar. Maar ja, er stond zo veel data in de CIA- en NSA-files dat niemand de duistere plannen had opgemerkt.

Ik moest eraan denken toen ik de artikelen over Industrie 4.0 las voor Mechatronica&Machinebouw 7 van 30 augustus. Wellicht moet ik die term even uitleggen want hij is vooral in Duitsland in zwang. Industrie 4.0 verwijst naar de vierde industriële revolutie waarvan we aan de vooravond staan – als we de hype mogen geloven. Het is de overgang naar intelligente fabrieken waar alles met elkaar communiceert: het lege potje vertelt aan de vulmachine wat hij wil en het CNC-station laat aan de centrale weten dat zijn frees aan vervanging toe is. Alles online, alles gekoppeld, alles bekend.

Leuk hoor, maar ik zie vooral problemen. Als alle onderdelen, modules en machines van alles door elkaar roepen, krijg je een kakofonie van data. Wie kan daar nog wijs uit? Je zit al direct aan de problematiek van big data: zo veel gegevens dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Net als de Amerikaanse opsporingsdiensten in alle intel niet de juiste links konden leggen om het gevaar te lokaliseren. Achteraf ja, toen ze wisten waar ze moesten kijken maar toen was het te laat.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.