Inductieve Namur-sensor voor hoogdynamische toepassingen

René Raaijmakers
24 september 2008

Hy-Tech introduceert ‘s werelds kleinste inductieve Namur-sensor. De miniatuurnopsensor is verkrijgbaar vanaf 6 mm lengte en een diameter van 6,5 mm. Alle elektronica is geïntegreerd, waardoor geen externe versterker nodig is.

Namur-sensoren zijn intrinsiek veilig. Ze worden veelal toegepast in gevaarlijke omgevingen zoals chemische fabrieken en raffinaderijen. De minisensoren van Hy-Tech zijn met hun lage gewicht en kleine omvang echter vooral gericht op dynamisch toepassingen zoals pick-and-place met extreem hoge acceleratie.

Door het beperkte vermogen kunnen Namur-sensoren nooit een explosie of ontbranding veroorzaken. De Namur-standaard (Normen Arbeitsgemeinschaft für Mess- und Regelungstechniek, Din 13234) houdt in dat de voedingsspanning maximaal 8,2 V (DC) mag zijn. De stroom moet tussen 1,2 en 2,1 mA liggen (het Namur-venster). De stroomverandering wordt in een schakelversterker omgezet in een binair signaal. De schakelversterker zit buiten de gevaarlijke omgeving.

Door zijn kleine omvang is de sensor van Hy-Tech volledig te integreren in compacte applicaties zoals meetlinealen, kleppen en printplaten. De nopsensor met IP67-behuizing heeft een schakelafstand van 2 mm, is gebaseerd op tweedraadstechnologie en heeft een schakelfrequentie tot 5000 kHz. In roestvrijstalen behuizing weegt de sensor 0,7 gram (exclusief kabel), in kunststofuitvoering minder dan 0,5 gram.

Sentech Sensor Technology levert de Namur-sensoren van Hy-Tech.

TDK Lamba