Inclinatiesensor Balluff haalt resolutie van 0,01 graden

Alexander Pil
23 januari 2013

De vloeistofgebaseerde BSI-inclinatiesensoren van Balluff staan borg voor een contactvrije en absolute detectie van afwijkingen ten opzichte van het horizontale vlak op een as van 360 graden. Met een uiterste nauwkeurigheid van 0,1 graden, een resolutie van 0,01 graden en een temperatuurverloop van slechts 0,01 procent op 10 K zijn deze sensoren geschikt voor complexe situaties waarbij de inclinatiehoek precies moet worden bepaald of waarbij continu draaibewegingen moeten worden opgespoord.

De BSI-inclinatiesensoren zitten in een compacte en robuuste metalen behuizing met een rating van IP 67. Met het temperatuurbereik van -40 tot 85 graden Celsius zijn de sensoren bedoeld voor toepassingen in het veld. Wanneer het erop aankomt om met grote resolutie en uiterste nauwkeurigheid afwijkingen te detecteren ten opzichte van de horizontale of verticale as, tonen deze precisiesensoren hun echte kracht, aldus Balluff. De sensorspecialist denkt daarbij aan windkrachtcentrales, thermodynamische zonnecentrales, olie- en gasproducerende installaties en de medische technologie, bijvoorbeeld bij computertomografie of bestralingssystemen.

De BSI-inclinatiesensoren van Balluff zijn gebaseerd op een capacitief meetprincipe en uitgerust met een vloeistofgebaseerde meetcel. Deze omvat vier condensatoren die zijn gevuld met een diëlektrische vloeistof. Afhankelijk van de inclinatie van de sensor tekent de horizon van het medium zich anders af in de condensator, waardoor de capaciteit verandert.